Καρυδόπιτα Χιώτικη

Υλικά:
1 φλιτζάνι βούτυρο (ή μαργαρίνη)
2 φλιτζάνια γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
6 αυγά
3 φλιτζάνια καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
1 γεμάτη κουτ. του γλυκού κανέλα (σκόνη)
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλα (σκόνη)
2 φλιτζάνια γαλέτα (από μπαγιάτικο ψωμί)
3 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
5 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
3 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
καρυδόψιχα (για το γαρνίρισμα)
4 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το  βούτυρο, προσθέτοντας, σταδιακά και εναλλάξ, τη ζάχαρη και τα  αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας  το γάλα, την καρυδόψιχα, τα δύο μπαχαρικά και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα και το αδειάζουμε σε στρογγυλό και βαθύ ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο και αλευρωμένο.

Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20 έως 25 λεπτά και κατόπιν, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 280 βαθμούς για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, αναμιγνύοντας τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρόλι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Όταν δέσει, προσθέτουμε το  χυμό του λεμονιού. Περιχύνουμε  την καρυδόπιτα με το σιρόπι, όσο είναι ακόμη ζεστή, και την αφήνουμε να κρυώσει και να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε σε διαγώνια κομμάτια, πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

Joomla SEO powered by JoomSEF